Poročilo ameriškega senatnega odbora o mučenju: ‘Težko je požreti, vendar večjih presenečenj ni’

Ameriški senat je po dveh letih prerekanj o tem, kaj in koliko objaviti, dne 9. decembra 2014 javno objavil del poročila o programu pridržanja in zasliševanja, ki ga je izvajala CIA pretežno med leti 2001 in 2006 kot odgovor na dogodke z dne 11. septembra 2001. Gre za 528 strani brez stopnje zaupnosti, ki so del 6700 strani dolgega poročila senatnega odbora o uporabi mučenja Osrednje obveščevalne agencije (CIA).

Ob prebiranju poročila naletimo že uvodoma na eno temeljnih ugotovitev senatnega odbora: uporaba posebnih metod zasliševanja ni bila učinkovita pri pridobivanju obveščevalnih informacij ali zagotavljanju sodelovanja pridržanih oseb. Uporaba ledenih kopeli, puščanje pridržanih na mrzlih betonskih tleh, udarci, waterboarding (polivanje vode po obrazu, pokritem s krpo), rektalno hranjenje oziroma rektalno posiljevanje s hrano in vodo, igranje ruske rulete s pridržanimi, spolni napadi, grožnje in druge hude oblike mučenja, ki jih je Busheva administracija zagovarjala kot legitimne, zakonite in nujne, niso bile učinkovite. Ne le, da obveščevalci niso prišli do želenih informacij, ampak sledili so tudi izmišljenim informacijam, ki so jih s posebnimi metodami zasliševanja (beri: mučenjem) izsilili od pridržanih oseb. Prvič zvemo, da je teh bilo 119. “Težko je požreti,” pišejo pri The Economist.

 

Screenshot_121014_072039_PM

Resnično težko, vendar nikakor ne presenetljivo. Vesti in dokazi o mučenju pridržanih oseb so spremljali uradnike CIA in ameriško javnost že več let, zato poročilo ni bilo šok ne za ZDA ne za mednarodno skupnost. Šokantno pa je, dodajajo pri The Economist, da je CIA lahko v takem obsegu ravnala brez nadzora. Neizvoljen in tajen del vlade je namenoma zavajal izvoljeni del vlade, da bi upravičil svojo nedopustno politiko. CIA je bodisi zanikala mučenje ali pa o njem molčala, tako da nihče od uradnikov CIA ni poročal predsedniku o posebnih metodah zališevanja pred aprilom 2006, niti nekdanja direktorja CIA George Tenet in Porter Goss.

Nekateri nekdanji najvišji uradniki CIA tudi po objavi poročila zagovarjajo posebne metode zasliševanja in opozarjajo, da je program reševal življenja. Ustvarili pa so tudi spletno stran CIA Saved Lives.

Vemo, da se v vojnah dogajajo slabe stvari, opozarja republikanski senator iz Arizone John McCain, vendar te po mnenju posebnega poročevalca OZN za spodbujanje in varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin med bojem proti terorizmu Bena Emmersona ne morejo mimo brez posledic. Tudi McCain meni, da je bilo ravnanje CIA nedopustno. Emmerson pa je že podal izjavo, da je zdaj čas za ukrepanje in da je treba posameznike, ki so odgovorni za ta dejanja, privesti pred sodišče in jih kaznovati. Dejstvo, da so bile politike, ki jih razkriva poročilo, oblikovane na najvišji vladni ravni, ni opravičilo. ZDA so v skladu z mednarodnim pravom dolžne soditi odgovornim, je poudaril Emmerson.

Spet je slišati, “Nikoli več!”


ViriSenate Select Committee on Intelligence: Committee Study of the Central Intelligence Agency’s Detention and Interrogation ProgramA hard pill to swallow (The Economist)CIA torture program: Senate report details abuse of detainees – as it happened (The Guardian)The huge new Senate report on CIA torture, explained (Vox)Political Divide About C.I.A. Torture Remains After Senate Report’s Release (The New York Times), CIA Saved Lives.

Advertisement

Razmišljanje o “Poročilo ameriškega senatnega odbora o mučenju: ‘Težko je požreti, vendar večjih presenečenj ni’

  1. Pingback: Najbolj brano 2014 | Spletni pravnik

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.