Je suis Charlie: najmočnejše orožje naj bo beseda

Je suis Charlie. (Jaz sem Charlie.)

To je fraza, ki je danes združila Francoze po napadu na francoski satirični časopis Charlie Hebdo in zaokrožila po družbenih omrežjih. Dvanajst novinarjev in karikaturistov je umrlo pod streli treh oboroženih, dobro koordiniranih in zamaskiranih napadalcev. Čeprav bi ob novici lahko takoj pomislili na ISIS, vse kaže, da so napadalci kvečjemu povezani z Al Kaido. Ta je že leta 2013 uvrstila urednika časopisa Stéphana Charbonnierja na seznam za odstrel. Izključiti pa ne moremo niti povezav z drugimi terorističnimi skupinami ali morda tudi neodvisno delovanje.

Iz posnetka napada, ki je obkrožil svet, je mogoče razbrati, da napad ni bil naključen (napadalci so izbrali uredništvo časopisa, ki je objavilo stripe z upodobitvijo preroka Mohameda), čas napada pa je bil najverjetneje tudi skrbno izbran (sreda je dan, ko gre časopis v objavo in je prisotnih največ zaposlenih). Policija naj bi napadalce že identificirala.

Le nekaj ur po napadu so se Francozi zbrali na ulicah in trgih. S popisanimi plakati, pisali, povzdignjenimi k nebu, in prižganimi svečami izražajo podporo svobodi govora. Je suis Charlie je poenotil glasove, ki obsojajo barbarsko dejanje napadalcev in poudarjajo, da je beseda še vedno najmočnejše orožje.

Nous somme tous Charlie, pišejo pri Libération. (Vsi smo Charlie.)

Pa smo res?

B6xaZHyCAAIUok3ViriCharlie Hebdo attack: Manhunt after 12 killed in Paris (CNN); Marchers rally in solidarity in France, Europe after Paris terror attack (CNN); What we can tell from what the Paris attackers did—and didn’t do (Quartz); Je Suis Charlie (The Spectator); EN DIRECT – Charlie Hebdo : 12 morts, le commando identifié (Le Figaro); Libération.

Advertisement

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.