Če bi radi raziskovali in nadzirali vladanje v Sloveniji, preizkusite Zakonodajni monitor

Zakonodajna sled, dejavnost poslancev, lobistični stiki, analize, potek zakonodajnega postopka in zaveza za boj proti korupciji so vsebine, ki jih ponuja novi portal Zakonodajni monitor v avtorstvu Transparency International Slovenia, Inštituta Jožefa Štefana in bloga Marka Plahute Virostatiq.

Namen portala je zainteresirani javnosti prikazati podrobnosti sprejemanja zakonodaje v Sloveniji. Avtorji portala pojasnjujejo, da so kljub naglemu razvoju informacijskih tehnologij zbirke podatkov slabo dostopne in razpršene, tako da ne omogočajo celostnega vpogleda v nekatere bistvene elemente zakonodajnega postopka. S portalom želijo pokazati, da je z orodji IT mogoče na grafično privlačen način državljanom prikazati, kako se sprejema zakonodaja, kdo vpliva na vsebino zakonov in kako glasujejo poslanci v Državnem zboru. Obenem želijo tudi omogočiti dostop do podatkov za poglobljene analize novinarjem, predstavnikom nevladnih organizacij, akademikom ter drugim posameznikom.

Portal prikazuje del zakonodajne sledi, ki je vezan na zakonodajni postopek in prijavljene lobistične stike v času sprejemanja zakonov. Na časovnici je omogočen kronološki vpogled v obravnave, vložene amandmaje in njihovo vsebino, glasovanja, itd. Platforma omogoča tudi dostop do izjav poslancev na sejah Državnega zbora.

Prav tako je poslancem namenjen poseben del portala, ki ponuja vpogled v njihovo glasovanje po posameznih zakonih z grafično analizo, njihovo dejavnost v poslanskih klopeh ter ali so pred volitvami v Državni zbor podpisali Zavezo za boj proti korupciji. Platforma prikazuje tudi, kdo v Državnem zboru predstavlja vaš volilni okraj.

Platformo Zakonodajni monitor avtorji opisujejo kot poskus civilne družbe, da sama zagotovi boljši vpogled v sprejemanje zakonodaje. Državljanom želijo omogočiti, da lahko v vsakem trenutku preverijo, kdo je glasoval za ali proti zakonodaji, ki lahko bistveno vpliva na njihova življenja. Volivcem pa platforma omogoča, da preverijo, ali njihov predstavnik glasuje v skladu z njihovimi interesi in pričakovanji.

Podatke o postopku sprejemanja zakonodaje in glasovanju ter prisotnosti poslancev pridobivajo iz spletne strani Državnega zbora, podatke o sprejetih predpisih iz Pravno-informacijskega sistema in portala NIO, podatke o lobističnih stikih prijavljenih Komisiji za preprečevanje korupcije pa so kot informacijo javnega značaja pridobili od Komisije za preprečevanje korupcije. Podatke o kršitvi Resolucije o normativni dejavnosti pridobivajo iz spletišča Števec kršitev, ki ga pripravlja Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij – CNVOS.


 

Vir: Zakonodajni monitor.

Advertisement

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.