Bančništvo v senci: Global Shadow Banking Monitoring Report 2015

Odbor za finančno stabilnost (FSB) je oblikoval celoviti sistemski okvir za spremljanje, s katerim beleži razvoj v sistemu bančništva v senci z vidika ugotavljanja stopnjevanj sistemskih tveganj in uvajanja korektivnih ukrepov, ko so le-ti potrebni.

Global Shadow Banking Monitoring Report 2015 je peto letno poročilo, ki prikazuje podatke od konca leta 2014. Vsebinsko pokriva 26 jurisdikcij v evroobmočju, kar predstavlja 80 odstotkov globalnega BDP in 90 odstotkov globalnih sredstev finančnega sistema.

Letos je FSB v svojem letnem poročilu predstavil nov pristop, ki temelji na gospodarski dejavnosti. Ta pristop naj bi pomagal oblastem, da usmerijo svojo pozornost na tiste dele nebančnega finančnega sektorja, v katerih se lahko pojavijo tveganja bančništva v senci in potrebujejo ustrezne politične odzive za ublažitev teh tveganj. Vrednost novega ozkega načina merjenja bančništva v senci, ki lahko pomeni tveganje za finančno stabilnost, je bil leta 2014 36 bilijonov dolarjev, leta 2013 pa 35 bilijonov dolarjev.

Povezava do poročila (pdf).


Bančništvo v senci sestavljajo finančni posredniki, ki sodelujejo pri olajševanju ustvarjanja posojil prek svetovnega finančnega sistema, vendar katerih člani niso predmet regulativnega nadzora. Bančni sistem v senci se nanaša tudi na neregulirane dejavnosti, ki jih opravljajo regulirane institucij. Sem štejemo sklade tveganega kapitala, denarne sklade, vzajemne sklade ter dejavnosti, kot so listinjenje in posli s ponovnim odkupom. Po zlomu leta 2008 so dejavnosti bančnega sistema v senci pod vse večjim nadzorom in regulacijo (vir: Investopedia.com).


Vir: Financial Stability Board.org.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.