Nas čaka nov davek na nepremičnine?

Na Geodetski upravi RS (GURS) so se na podlagi Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin (ZMVN-1) lotili novega množičnega vrednotenja nepremičnin, ki uvaja nove modele vrednotenja in evidence trga nepremičnin ter odpravlja neustavnosti prejšnje ureditve.

Portal MVN (GURS).

Na GURS pojasnjujejo, da je sistem množičnega vrednotenja zasnovan kot večnamenski sistem, ki omogoča statistično zanesljivo ocenjevanje tržne vrednosti večjemu številu nepremičnin naenkrat, zato je uporaben za različne javne namene, ki potrebujejo tak podatek za svoje delovanje.

Sistem sloni na modelih vrednotenja, ki se izdelajo na podlagi podatkov o realiziranih in preverjenih cenah in najemninah nepremičnin na trgu ter stroških gradnje in ponazarjajo delovanje trga.  

Rezultat množičnega vrednotenja je posplošena vrednost, ki pomeni oceno tržne vrednosti nepremičnine, izračunane z modeli množičnega vrednotenja in podatki o nepremičnini, ki so na dan pripisa posplošene vrednosti evidentirani v evidenci vrednotenja. Podatki o nepremičnini so podatki o lastnostih in identifikaciji nepremičnine. 

Zakon predvideva, da v postopku množičnega vrednotenja sodeluje tudi javnost, in sicer v fazi javne razgrnitve predloga modelov vrednotenja. Na ta način se lastnikom nepremičnin že v postopku oblikovanja modelov vrednotenja zagotovi dostop do predloga modelov in drugih informacij o postopkih množičnega vrednotenja ter možnost dajanja mnenj in pripomb.

V ta namen GURS predlog modelov vrednotenja posreduje občinam, da ga te javno razgrnejo na krajevno običajen način, sočasno pa ga GURS objavi tudi na Portalu MVN. V postopku javne razgrnitve Geodetska uprava RS predlog razgrnjenih modelov vrednotenja tudi javno predstavi na 12-ih lokacijah po Sloveniji. Za občine bo to pravi organizacijski zalogaj, saj bodo po eni strani dajale pripombe glede svojih nepremičnin, po drugi strani pa bodo sprejemale pripombe občanov in se do njih tudi strokovno opredeljevale. Javna razgrnitev bo trajala vse od 1. do 31. oktobra 2019. Že zdaj velja opozoriti, da bodo upoštevane zgolj obrazložene (!) pripombe na obrazcih JR.MV-1 (občine) in JR.MV-2 (GURS) . Preostale pripombe ne bodo obravnavane, kar pomeni, da ne bodo poslane niti GURS. Zadnji dan za podajo pripomb na modele vrednotenja je 15. november 2019.

Poskusni izračun skupaj z javno razgrnitvijo modelov vrednotenja lastnikom omogoča, da ugotovijo ustreznost predloga modelov na svojih konkretnih nepremičninah, ki jih najbolje poznajo, in v primeru ugotovljene neustreznosti podajo konkretne in utemeljene pripombe. O postopku obdelave pripombe lahko več preberete tukaj.

Nas, torej, po končanem množičnem vrednotenju čaka nov davek na nepremičnine, ki bo odpravil t. i. NUSZ (nadomestilo za uporabo stavbnega zmeljišča)? Za zdaj še ne. Zagotovo pa mu bomo z novimi modeli vrednotenja korak bliže.


Vir: Množično vrednotenje; Portal MVN.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.