Javno naročanje in dopolnitve oziroma popravki ponudbe

Ker je še vedno veliko neznanja glede dopolnitev oziroma popravkov ponudbe pri javnem naročanju, poglejmo, kdaj lahko naročnik zahteva, da gospodarski subjekti v ustreznem roku predložijo manjkajoče dokumente ali dopolnijo, popravijo ali pojasnijo ustrezne informacije ali dokumentacijo.

V skladu z 89. členom Zakona o javnem naročanju (ZJN-3) lahko naročnik zahteva, da gospodarski subjekti v ustreznem roku predložijo manjkajoče dokumente ali dopolnijo, popravijo ali pojasnijo ustrezne informacije ali dokumentacijo, če so ali se zdijo informacije ali dokumentacija, ki jih morajo predložiti gospodarski subjekti, nepopolne ali napačne oziroma če posamezni dokumenti manjkajo, pod pogojem, da je takšna zahteva popolnoma skladna z načeloma enake obravnave in transparentnosti.

Naročnik od gospodarskega subjekta zahteva dopolnitev, popravek, spremembo ali pojasnilo njegove ponudbe le, kadar določenega dejstva ne more preveriti sam. Predložitev manjkajočega dokumenta ali dopolnitev, popravek ali pojasnilo informacije ali dokumentacije se lahko nanaša izključno na takšne elemente ponudbe, katerih obstoj pred iztekom roka, določenega za predložitev prijave ali ponudbe, je mogoče objektivno preveriti. Če gospodarski subjekt ne predloži manjkajočega dokumenta ali ne dopolni, popravi ali pojasni ustrezne informacije ali dokumentacije, mora naročnik gospodarski subjekt izključiti.

Nadalje ZJN-3 v istem členu določa, da razen kadar gre za popravek ali dopolnitev očitne napake, če zaradi tega popravka ali dopolnitve ni dejansko predlagana nova ponudba, ponudnik ne sme dopolnjevati ali popravljati:

–        svoje cene brez DDV na enoto, vrednosti postavke brez DDV, skupne vrednosti ponudbe brez DDV, razen kadar se skupna vrednost spremeni v skladu s sedmim odstavkom tega člena in ponudbe v okviru meril,

–        tistega dela ponudbe, ki se veže na tehnične specifikacije predmeta javnega naročila,

–        tistih elementov ponudbe, ki vplivajo ali bi lahko vplivali na drugačno razvrstitev njegove ponudbe glede na preostale ponudbe, ki jih je naročnik prejel v postopku javnega naročanja.

Besedilo določb 89. člena ZJN-3 zagotavlja nekoliko širše možnosti argumentacije, kdaj so dopolnitve, popravki in/ali pojasnila dopustni. Vendar je ob tem treba upoštevati dejstvo, da se v pravu izjeme razlagajo ozko in jih torej ni mogoče poljubno širiti, kot bi si želeli. Razlage v smislu “saj zakon omogoča dopolnitve” so tako presplošne in zavajajoče.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.