Evropski dan pravosodja in digitalizacija

V državah članicah Sveta Evrope danes obeležujemo 18. evropski dan pravosodja. Na Ministrstvu za pravosodje želijo uporabnikom zagotoviti dostopnejši pravosodni sistem, zato je digitalizacija pravosodja ena prednostnih nalog ministrstva.

V okviru operacije Učinkovito pravosodje in ukrepov Načrta za okrevanje in odpornost, ki jih usklajeno izvajajo Vrhovno sodišče RS, Ustavno sodišče RS, Vrhovno državno tožilstvo, Državno odvetništvo in Ministrstvo za pravosodje, zagotavljajo večjo dostopnost in prilagojenost pravosodja sodobnim načinom poslovanja. Letos so na Ministrstvu za pravosodje začeli z izgradnjo treh ključnih informacijskih sistemov, s čimer izvajajo nujno nadaljnja digitalizacija storitev, ki bo prispevala k pospeševanju obravnavanja zadev ter hitrejši in celovitejši izmenjavi informacij in dokumentov. Z izgradnjo nove Centralno kazenske evidence bo bistveno poenostavljeno poslovanje s podatki iz kazenskih evidenc. Prednosti, ki jih prinašajo zakonske možnosti elektronskega poslovanja v poslovanju v organih in sodelovanju med udeleženci v poslovnih procesih, bodo v celoti izkoriščene z izgradnjo novih vpisnikov za državno tožilstvo in državno odvetništvo.

Februarja 2021 je začel delovati portal sodnedrazbe.si, na katerem so na enem mestu objavljene vse aktualne dražbe nepremičnin, premičnin in pravic (poslovni deleži, vrednostni papirji, terjatve idr.), ki se prodajajo v izvršilnih postopkih, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnega prenehanja ter nepravdnih, kazenskih in prekrškovnih postopkih.

Na sodiščih vzpostavljajo varno in kakovostno informacijsko-komunikacijsko tehnologijo za videokonference, s čimer omogočajo izvedbo narokov na daljavo. Videokonferenčni sistem je neposredni odgovor na izzive, ki jih je pred sodstvo postavila pandemija in vodi k enostavnemu dostopu do pravosodja za vse udeležence postopkov v pravosodju (predvsem državljane, podjetja in ranljive posameznike). Tudi izobraževanje zaposlenih v pravosodju, ki je bilo zaradi pandemičnih omejitev skoraj zaustavljeno, se z novimi prilagoditvami nemoteno izvaja na daljavo.

Vir: Ministrstvo za pravosodje.

Advertisement

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.