Spremembe na področju varstva konkurence

Z januarjem 2023 se bodo začela uporabljati nekatera nova pravila, ki dopolnjujejo veljavno zakonodajo na področju varstva konkurence zlasti glede pooblastil, sankcij, programov prizanesljivosti in zastaralnih rokov.

Namem prava varstva konkurence je varovati prost notranji trg, ki je odprt in konkurenčen. Konkurenca prinaša končnemu potrošniku večjo izbiro, nižjo ceno ter večjo tekmovalnost na trgu. Pravo pa preprečuje omejevanje in izkrivljanje konkurence. Konkurenca tako ni naravno stanje v družbi, ampak ga je treba varovati z zakoni in ukrepi.

ZPOmK-2, ki se bo začel uporabljati 26. januarja 2023, ureja omejevalna ravnanja, koncentracije podjetij, nelojalno konkurenco, oblastna omejevanja konkurence in ukrepe za preprečitev omejevalnih ravnanj in koncentracij, ki bistveno omejujejo učinkovito konkurenco, kadar povzročijo ali lahko povzročijo učinke na ozemlju Republike Slovenije, in določa posamezna pravila glede povrnitve škode zaradi kršitev konkurenčnega prava. Prav tako določa tudi pristojnosti Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence in postopke pred njo. Gre za že tretji konkurenčni zakon v Republiki Sloveniji in bo v skladu z Direktivo 2019/1* dopolnil nekatere določbe veljavnega zakona.

Vir: ZPOmK-2.


* Direktiva (EU) 2019/1 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 11. decembra 2018 o krepitvi vloge organov držav članic, pristojnih za konkurenco, da bodo učinkoviteje uveljavljali pravila konkurence, in o zagotavljanju pravilnega delovanja notranjega trga (Besedilo velja za EGP.)

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.