Predlog Zakona o začasnem dodatku sodnikov in tožilcev umaknjen iz zakonodajnega postopka

Vlada želi urediti situacijo, ki je posledica dolgoletnega materialnega in kadrovskega podhranjevanja pravosodja, kar negativno vpliva na delovanje pravosodnega sistema. Po eni strani si prizadeva za omilitev, po drugi pa za dolgoročno sistemsko ureditev plačnega položaja sodnikov.

Zaradi nesorazmernega usklajevanja v zadnjih 15 letih so se povprečne plače sodnikov realno znižale za okoli pet odstotkov, plače tožilcev pa celo za približno 11 odstotkov. Na neustreznost plačnega položaja teh funkcionarjev nas opozarjajo tudi mednarodne institucije, slovenski sodniki in tožilci pa so med najslabše plačanimi v evropskem prostoru. Ustavnost trenutnega plačnega položaja sodnikov trenutno presoja Ustavno sodišče.

Na vladi želijo situacijo ponovno preučiti v luči nekaterih odprtih pravnih vprašanj, na katera je opozorila zakonodajnopravna služba Državnega zbora, zato so predlog zakona umaknili iz zakonodajnega postopka. Namen je zagotoviti, da bo pravna podlaga za nameravano začasno ureditev plačnega položaja sodnikov in tožilcev do sistemske reforme nedvomno pravno ustrezna in ustavnopravno skladna.

Vir: Ministrstvo za pravosodje.

Advertisement

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.