O blogu

Nautilex.Info (skrajšano tudi Nautilex) je nastal 24. oktobra 2014 in sprva uresničeval idejo o zanesljivi pravni informaciji in novici v sodobnem svetu hitrih in številnih transakcij ter različnih in zapletenih pravnih razmerij, ki oblikujejo naše zasebno in poklicno življenje.

Ker se je njegovo poslanstvo od njegovega nastanka vedno bolj širilo, vsebine poglabljale in izvorna ideja razvijala, je leta 2020 postal Nautilex. Ime je sestavljanka besed nautilus (sl. navtilus, tj. glavonožec z dvema paroma škrg in zunanjim skeletom, ki živi od triasa dalje) in lex (sl. pravo) ter simbolizira razvijajoče se in kompleksno razmerje med pravom in naravo, pravom in (r)evolucijo, pravom in osebo. Ustvarja ga pravnica, z večletnimi izkušnjami na področju civilnega, upravnega in mednarodnega prava.

Čeprav Nautilex ni nadomestek za pravni nasvet izkušenega pravnika ali odvetnika, je vselej usmerjen v jasno in razumljivo podajanje kakovostnih in zanesljivih informacij, mnenj in komentarjev. Dopolnjuje ga platforma NautilexGenius∞, ki je v stalnem razvoju in se osredotoča na podajanje nasvetov in informacij glede delovnih razmerij in uveljavljanja pravic v okviru lokalne skupnosti.

Zaradi različnosti sodobnih razmerij je blog usmerjen v številna pravna področja, kot so civilno pravo, upravno pravo, delovno pravo, gospodarsko pravo, kazensko pravo, pravo varstva okolja ter evropsko in mednarodno pravo. Ker je preplet prava in življenjskih primerov neizbežen, boste našli tudi informacije in prispevke o znanosti, ekonomiji, podjetništvu, geopolitiki, informacijski in mobilni tehnologiji, internetu, življenjskem slogu, potovanjih in drugih tematikah. Na Twitterju in Facebooku pa lahko preletite skrbno izbrane novice, komentarje, mnenja, infografike in druge vsebine, povezane s pravom in drugimi področji.

Nautilex pri svojem poslanstvu odločno podpira številna prizadevanja za neodvisno in kakovostno novinarstvo v Sloveniji in po svetu. Posebej zaupa liberalni misli novinarjev medijske hiše Guardian, neustrašnemu novinarskemu duhu Mother Jones ter slovenskemu mediju za neodvisno novinarstvo Pod črto. Rad sledi kanalu Bloomberg Law na Youtubu, novinarjem pri Politico in profilu Shelby Timmins @divorcedonedifferently na Instagramu.

Prihodnost prava je v rokah mlade digitalne generacije, ki ustvarja, spremlja in uporablja nove prelomne tehnologije (t. i. disruptive technologies). Umetna inteligenca, masovni podatki, internet stvari, tehnologija veriženja podatkovnih blokov (t. i. blockchain), virtualne valute, brezpilotna letala ali droni in druge tehnološke pojavne oblike ustvarjajo nove življenjske razmere in bistveno spreminjajo našo pravno pokrajino. Pravo je pred novim razvojnim korakom.

Nautilex je pravo, povezano.

Advertisement