Predlog Strategije razvoja zdravstvene dejavnosti na primarni ravni zdravstvenega varstva do leta 2031

Javna razprava Strategije razvoja zdravstvene dejavnosti na primarni ravni zdravstvenega varstva do leta 2031 traja od 1. februarja do 1. marca 2024.

Svoje obrazložitve predlogov sprememb in pripomb, argumentiranih stališč in mnenj v zvezi s predlogom strategije lahko oddate do vključno 1. marca na pod-portalu e-Demokracija (na zavihku »oddajte komentar«), po elektronski pošti na naslov gp.mz@gov.si ali po pošti na naslov Ministrstvo za zdravje, Javna razprava – Nacionalna strategija kakovosti in varnosti v zdravstvu (2023–2031), Štefanova 5, 1000 Ljubljana.

ResNPZV 2016 je nacionalni plan zdravstvenega varstva 2016—2025, ki kot eno temeljnih področij razvoja zdravstvenega varstva v Sloveniji določa zdravstveno dejavnost na primarni ravni. Primarna raven, zlasti zdravstveni dom, ima pomembno vlogo v lokalni skupnosti pri preprečevanju in zgodnjem odkrivanju dejavnikov tveganja za bolezni, zmanjševanju neenakosti v zdravju, in je bistvena za enostaven in hiter dostop do najširšega možnega nabora storitev in kontinuirane obravnave pacienta čim bližje doma. ResNPZV 2016 za nadaljnje izboljšanje dostopnosti, integrirane, kontinuirane in celostne obravnave, usmerjenosti v skupnostni princip in preventivno zdravstveno varstvo predvideva sprejem razvoja zdravstvene dejavnosti na primarni ravni. Tako je zapisano v predlogu osnutka Strategije.

Slovensko zdravstvo se na vseh treh ravneh delovanja v zadnjem obdobju sooča s precejšnjimi izzivi, zato je toliko bolj pomembno, kaj predvideva osnutek Stategije do leta 2031. Med strateškimi cilji je tako pudarjeno zagotavljanje dostopnosti, ki pa ni mogoče brez odprave kadrovskega primanjkljaja ter posodobitve infrastrukture. Kot aktivnosti so navedeni posodobitev mreže izvajalcev na primarni ravni zdravstvenega varstva, dvig zdravstvene pismenosti za bolj aktivno in odgovorno vlogo posameznikov do lastnega zdravja in zdravljenja, nadgradnja timskega dela s ciljem celostne obravnave pacienta ter vzpostavitev sistema učinkovitih mehanizmov sodelovanja med različnimi ravnmi zdravstvene dejavnosti (npr. izobraževanja, obveščanje, vključevanje specialistov iz sekundarne in terciarne ravni v delo na primarni ravni in obratno, itd.).

Celoten dokument predloga Strategije je dostopen tukaj:

Vir: Javne objave, gov.si.