Projekt eZdravje prinesel eRecept

Nacionalni projekt eZdravje prinaša v slovensko zdravstvo rabo elektronskih komunikacijskih sredstev. Cilj je izboljšati varnost in kakovost za paciente, predvsem pa učinkovitost izvajanja zdravstvenih storitev. V okviru projekta deluje 17 sodobnih rešitev, med katerimi je tudi eRecept, ki je po Sloveniji v celoti zaživel 3. novembra 2015. Elektronski recept, z uvedbo katerega smo že precej zamujali, omogoča elektronsko predpisovanje in izdajanje zdravil tako na zeleni kot tudi na beli recept. Prednosti prinaša zdravnikom, farmacevtom in pacientom.

Pacient po novem potrebuje za prevzem zdravila na zeleni recept zgolj kartico zdravstvenega zavarovanja, za bele recepte pa dokument. Zdravilo lahko prevzame v katerikoli lekarni v Sloveniji.

Zdravniki in farmacevti imajo pri predpisovanju zdravil zdaj na voljo orodje za preverjanje neželenih učinkov med zdravili, ki jih jemlje pacient, in orodje za preverjanje kontraindikacij. Storitev zdravniku z možnostjo pridobivanja podatkov iz centralne baze zdravil omogoča boljšo podporo pri predpisovanju zdravil. Farmacevt pa ima v primeru dodatnih vprašanj o posameznem predpisanem zdravilu na voljo dodatne možnosti za posredovanje vprašanj zdravniku. Interakcija med farmacevtom in zdravnikom v zvezi s predpisanim zdravilom se beleži.

Po prvem tednu uporabe so se pokazale nekatere pomanjkljivosti, ki jih bo treba v prihodnje odpraviti. Največja med njimi je zagotovo neurejenost centralne baze zdravil, ki jo urejata Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke ter ZZZS. V njej so zbrani podatki o zdravilih, vključno z zdravili brez recepta, o razvrščenih galenskih zdravilih in razvrščenih živilih za posebne zdravstvene namene, administrativni podatki, podatki o sestavi zdravil, o režimih izdaje, o odločbah, cenah, razvrstitvah na liste, podatki o ATC klasifikaciji, o medsebojno zamenljivih zdravilih, terapevtskih skupinah zdravil ter podatki o najvišjih priznanih vrednostih.


Vir: MZ; ZZZS; eZdravje.

Advertisement

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.