PCA Case No. 2012-04: Arbitraža med Republiko Hrvaško in Republiko Slovenijo

Dne 4. novembra 2009 sta predsednika vlade Republike Hrvaške in Republike Slovenije podpisala Arbitražni sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške, s katerim sta se državi zavezali, da bosta spor o meji na kopnem in morju rešili z arbitražo. V obeh državah je sledil proces ratifikacije sporazuma v skladu z veljavno ustavnopravno zakonodajo.

Naloga arbitražnega sodišča je bila v skladu s 3. členom Arbitražnega sporazuma, da določi:

“(a) potek meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško na kopnem in morju;
(b) stik Slovenije z odprtim morjem;
(c) režim za uporabo ustreznih morskih območij. ”

V skladu s 4. členom Arbitražnega sporazuma je arbitražno sodišče pri reševanju spora moralo uporabiti (a) pravila in načela mednarodnega prava za odločitve o poteku meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško na kopnem in morju, (b) mednarodno pravo, pravičnost in načelo dobrososedskih odnosov za dosego poštene in pravične odločitve, upoštevajoč vse relevantne okoliščine, za odločitve o stiku (ang. junction) Slovenije z odprtim morjem in režimu za uporabo ustreznih morskih območij.

V arbitražnem postopku sta Slovenija in Hrvaška izmenjali tri kroge vlaganj obširnih pisnih stališč z več kot 2000 prilogami (listinskimi dokazi in zemljevidi). Prva obravnava je potekala med 2. in 3. junijem 2014 v Palači miru v Haagu, na kateri sta obe državi predstavili svoja stališča.

Dne 29. junija 2017 je arbitražno sodišče izreklo dokončno razsodbo na javni seji v Palači miru v Haagu. Kot arbitri so sodelovali sodnik Gilbert Guillaume (predsednik arbitražnega sodišča), veleposlanik Rolf Einar Fife, profesor Vaughan Lowe, profesor Nicolas Michel in sodnik Bruno Simma.

V skladu s 7. členom Arbitražnim sporazumom je razsodba arbitražnega sodišča za državi pogodbenici zavezujoča in pomeni dokončno rešitev spora. Državi v šestih mesecih po sprejetju razsodbe ukreneta vse potrebno za njeno izvajanje, vključno s spremembo nacionalne zakonodaje, če je to potrebno.

Besedilo razsodbe v angleščini je dostopno tukaj.


Vir: Arbitration Between the Republic of Croatia and the Republic of Slovenia, Cases, PCA-CPA.org; Arbitražni sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške, MZZ.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.